OmgevingsWeb
  New Posts New Posts RSS Feed - Achtererf
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Achtererf

 Post Reply Post Reply
Author
marcel View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote marcel Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Achtererf
    Posted: 14 April 2011 at 22:05
Volgens de vergunningcheck begin mijn achterf op 1 meter. Volgens het bestemmingsplan op 3 meter. Wat moet ik nu aanhouden?
Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
Asa View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Asa Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 April 2011 at 08:46
Je houdt de definitie van de Bor aan. De wetten of besluiten van een hoog (hier nationaal) besuursorgaan staan boven die van een laag (gemeente).
Als dat wat je wilt bouwen voor zowel het bouwen als het gebruik (niet in strijd met het bestemmingsplan) vergunningvrij is mag je bouwen. Ook als het bouwwerk al 1 meter achter de voorgevel begint.
 
Als het gebouwde niet voor het gebruik ook vergunningvrij is wordt het bouwplan aan het bestemmingsplan getoetst. De regel dat een bijbehorend bouwwerk (aanbouw, uitbouw, bijgebouw) pas op een afstand van drie meter vanaf de voorgevel mag beginnen herleeft weer.
 
Soms is het mogelijk om in overleg met de gemeente een ontheffing van het bestemmingsplan te krijgen. Aan de hand van een schetsplan kunnen zij dan vertellen of zij mee willen werken aan het bouwplan. Aan zowel de vergunning om in strijd met het bestemmingsplan te mogen bouwen als het beoordelen of zij aan een aanvraag mee kunnen werken zijn kosten verbonden.
 
Om te onderzoeken of het bouwplan geheel vergunningvrij is kan of de vergunningchek op www. omgevingsloket.nl uitgevoerd worden of je zoekt het op in de 2e bijlage van de Bor (besluit omgevingsrecht). In artikel 2 staan de bouwwerken die geheel vergunningvrij zijn, in artikel 3 de bouwwerken die nog getoetst moeten worden aan het bestemmingsplan en in artikel 5 zijn de uitzonderingen te vinden (dus wanneer het toch niet vergunningvrij is).
 
Back to Top
Jos View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jos Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 April 2011 at 14:12
Je moet 3 meter aanhouden.

Kort samengevat is na check voor bouwen bestemmingsplan bepalend.
Back to Top
Asa View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Asa Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 April 2011 at 15:33

Er zijn een boel bouwwerken die echt vergunningvrij zijn. De kans is groot dat één meter achter de voorgevel voldoende is.

Back to Top
Annemieke View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Annemieke Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 April 2011 at 11:22
Asa heeft het bij het rechte eind, Jos absoluut niet. De check bestemmingsplan is helemaal niet bepalend! Jos moet toch echt bijlage II Bor eens doornemen, of opnieuw op cursus, als je het zo aan je burgers doorgeeft, ben je echt fout bezig.
 
De afstand van 3 meter is alleen van toepassing als het bijbehorend bouwwerk niet valt onder art 2 bijlage II Bor, maar onder artikel 3. Dan vindt pas de toets aan het bestemmingsplan plaats.
Iemand kan dus op 1 meter achter de voorgevel van de woning een garage oprichten, niet hoger dan 3 meter, max 30 m2 buiten de zone van 2,5 afstand tot je woning (mits er al niet vergunningvrije bijbehorende bouwwerken op een erf staan) en max 10 m2 in de strook van 1 meter afstand van de buren, een garage van 10 meter diep en 3 meter breed is dus toegestaan, en zelfs nog veel groter dan 30 m2, omdat de strook binnen 2,5 meter van het hoofdgebouw niet meetelt. Het oorspronkelijke achtererf mag natuurlijk niet voor meer dan de helft bebouwd raken en er mag natuurlijk geen sprake zijn van een zijerf naar openbaar toegankelijk gebied. Als gemeente kun je dat wel niet willen, immers, je bestemmingsplan zegt 3 meter achter de voorgevel, maar je hebt het maar te pikken als het voldoet aan artikel 2 bijlage II Bor.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.078 seconds.
OmgevingsWeb