OmgevingsWeb
  New Posts New Posts RSS Feed - welke percelen horen bij erf(gebied)
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

welke percelen horen bij erf(gebied)

 Post Reply Post Reply
Author
Charlotte View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Charlotte Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: welke percelen horen bij erf(gebied)
    Posted: 20 Janauri 2015 at 11:58
We hebben een huis met grond gekocht bestaande uit verschillende kadastrale percelen. In het kadaster hebben deze een andere omschrijving (wonen, tuin en grasland). Kunnen we deze percelen allemaal meerekenen in de bepaling van het achtererfgebied?

In het bestemmingsplan hebbend deze percelen allemaal dezelfde bestemming (Gemengd wonen en werken). De percelen hebben ook altijd bij dit woonhuis gehoord (was vroeger landelijk gebied, maar is nu stedelijk gebied geworden (Leidsche Rijn Vinex)).

Het gaat totaal om 2000m2.

Vraag die wij hebben is dus of de omschrijving die in het kadaster staat relevant is en hoe bepaald wordt welke percelen meetellen in het achtererfgebied.


Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
Marieke View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Marieke Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Februari 2015 at 16:55
Naar mijn idee gaat het om de feitelijke situatie en niet om de kadastrale situatie. Voorwaarde is wel dat het bestemmingsplan de inrichting van die gronden als erf bij een woning niet verbied.
Back to Top
Annemieke View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Annemieke Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Februari 2015 at 10:36
Eens met Marieke. Kijk naar de definitie van erf:
al dan niet bebouwd perceel, of een gedeelte daarvan, dat direct is gelegen bij een hoofdgebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat gebouw, en, voor zover een bestemmingsplan of een beheersverordening van toepassing is, deze die inrichting niet verbieden.
 
Het toegestaan gebruik volgens bestemmingsplan en het feitelijk gebruik bepalen dus of het perceel bij het achtererfgebied horen, niet de kadastrale grenzen en beschrijvingen.
Back to Top
Dan View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 20 Mei 2015
Location: Nederland
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Dan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Mei 2015 at 15:06
De kadastrale situatie telt wel degelijk mee. Er is een uitspraak over een paardenstal op een aangrenzend perceel naast een woning. De paardenstal had geen relatie met de woning volgens de rechtbank omdat het een apart kadastraal perceel was en OP DE PERCEELGRENS een hekwerk aanwezig was. Voor het gemak zou ik de kadastrale nummers laten samenvoegen tot één nummer. Omdat er geen metingen nodig zijn zullen de kosten niet heel hoog zijn. Ik zou voordien wel de gemeente informeren en vragen om een verklaring van 'geen bezwaar' , voor de zekerheid. 
Back to Top
T. Sintemaartensdijk View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Maart 2017
Status: Offline
Points: 9
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote T. Sintemaartensdijk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 April 2017 at 15:29
Uw vraag is welke gronden horen bij het erf bij uw woning. Het erf is in artikel 1 van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht gedefinieerd als “al dan niet bebouwd perceel, of een gedeelte daarvan, dat direct is gelegen bij een hoofdgebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat gebouw, en , voor zover een bestemmingsplan van toepassing is, deze die inrichting niet verbieden.”

Van belang is in uw geval dus voornamelijk wat de bestemming van de percelen bij uw woning is. Ik ga ervan uit dat voldaan is aan de voorwaarde dat de percelen direct bij de woning zijn gelegen en in feitelijk opzicht zijn ingericht ten dienste van het gebruik van de woning, dus als tuin o.i.d.. De omschrijving van de percelen in het kadaster doet niet terzake. Het gaat alleen om wat er in het bestemmingsplan staat. De bestemming “Gemengd wonen en werken” maakt de inrichting van de tuin ten behoeve van het gebruik van de woning als woon- of werkplek mogelijk. Hierdoor horen de percelen tot uw erf. Dit zou alleen anders zijn als een deel van de percelen de agrarische bestemming zou hebben gehouden.

Het achtererf is vervolgens het deel van het erf dat zich achter de voorgevelrooilijn van de woning bevindt. Ik hoop dat hiermee uw vraag is beantwoord.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.094 seconds.
OmgevingsWeb