OmgevingsWeb
  New Posts New Posts RSS Feed - rondom aanbouw 4 meter uitbouwen?
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

rondom aanbouw 4 meter uitbouwen?

 Post Reply Post Reply
Author
Charlotte View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Charlotte Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: rondom aanbouw 4 meter uitbouwen?
    Posted: 20 Janauri 2015 at 12:23

Ons aangekochte jaren 50 huis heeft de keuken in een aanbouw aan de achterzijde zitten. Deze indeling is zo vanaf de bouw van het huis (in de bouwvergunning staat het ook als keuken aangeduid). Oftewel dit hoort volgens ons tot het oorsponkelijke hoofdgebouw.

De vraag is nu hoe we de vergunningsvrije 4 meter kunnen intepreteren. Volgens ons geldt de buitenmuur van de keuken als maatstaf. Maar mag je dan vanaf het uiterste achterste muur 4 meter rondom gaan? Zie hieronder een plattegrond van het huis en in rood de vier meter rondom de keuken uitgebouwd. Klopt deze beredenering?
Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
Charlotte View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Charlotte Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Janauri 2015 at 12:37
Het uploaden van de plattegrond lukt helaas niet. De keuken is ca 3,5X3m en staat achter de achtergevel en steekt half aan de zijkant uit. Er is dus eigenlijk een soort binnenplaatsje tussen de keuken en de grens met de buren (het is een twee onder 1 kap).


Back to Top
Marieke View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Marieke Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Februari 2015 at 16:49
Beste Charlotte,

Hierbij is de memorie van toelichting op het Besluit omgevingsrecht van 2010 van belang. Daarin staat:
In de zin van deze regeling is het «oorspronkelijk hoofdgebouw» het hoofdgebouw zoals dat ten tijde van de afronding van de bouwwerkzaamheden, overeenkomstig de voor het hoofdgebouw verleende vergunning, is opgeleverd. Het is dus het hoofdgebouw zoals dat in eerste instantie is gebouwd.

Van het hoofdgebouw te onderscheiden aan- en uitbouwen (bijvoorbeeld een keuken, bijkeuken of serre), die als functioneel onderdeel van het hoofdgebouw op basis van de vergunning tegelijkertijd met het hoofdgebouw zijn meegebouwd, worden geacht deel uit te maken van het «oorspronkelijk hoofdgebouw». Het moet dan wel gaan om aan- of uitbouwen waarin gebruik wordt gerealiseerd dat gelet op de bestemming het belangrijkst is. In bouwkundige zin van het hoofdgebouw te onderscheiden aangebouwde bouwwerken waarin slechts ondergeschikte functies plaatsvinden – zoals een aangebouwde garage/berging – maken zoals al eerder aangegeven geen deel uit van het hoofdgebouw (en dus ook niet van het oorspronkelijke hoofdgebouw). Een bij een woning aangebouwde keuken, serre, studeer- of slaapkamer zijn zodanig met het woongebruik verbonden dat deze ruimten wel kunnen worden toegerekend aan het oorspronkelijk hoofdgebouw.

Zoals ik het zie maakt je keuken dus deel uit van je hoofdgebouw (mits het op basis van de toen verleende vergunning direct met de bouw is meegenomen).

Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.109 seconds.
OmgevingsWeb