ááááááá

OmgevingsWeb
  New Posts New Posts RSS Feed - goedkeuring PvE brandmeldinstallatie
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

goedkeuring PvE brandmeldinstallatie

 Post Reply Post Reply
Author
Nicole Bruins View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nicole Bruins Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: goedkeuring PvE brandmeldinstallatie
    Posted: 24 Juni 2015 at 13:46

In het Gebruiksbesluit stond in artikel 2.2.1 lid 6 dat een brandmeldinstallatie voldoet aan NEN 2535: 1996, inclusief wijzigingsblad A1: 2002, en aan een door burgemeester en wethouders goedgekeurd programma van eisen als bedoeld in deze norm.

In het Bouwbesluit 2012 staat niet langer vermeld dat het PvE moet worden goedgekeurd door het bevoegd gezag. Toch krijg ik regelmatig het verzoek tot goedkeuring van een PVE. Weet iemand of hier nog een wettelijke grondslag voor bestaat?

Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
HajÚ van Egmond View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote HajÚ van Egmond Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Juni 2015 at 21:09
Nee, een dergelijke grondslag is er niet. Het PvE - of zoals de wet het vereist: gegevens en bescheiden waaruit blijkt dat aan de brandveiligheidsvoorschriften wordt voldaan - wordt goedgekeurd door het verlenen van de omgevingsvergunning voor het bouwen, de omgevingsvergunning brandveilig gebruik of door - het afwezig zijn van nadere eisen na - de melding brandveilig gebruik.
De losse toestemming van het PvE is door de wetgever bewust geschrapt om duidelijk te maken dat de eisende partijen het Bouwbesluit, de opdrachtgever zelf en eventuele private partijen (zoals de verzekeraar) zijn en dat er geen andere eisen vanuit de overheid gesteld kunnen worden. De goedkeuring vindt plaats door het bevoegd gezag, meestal de gemeente.

Veel gemeenten verzoeken overigens aan de VR om akkoord op het PvE. In het kader van uw adviesrol is dat passend en ik denk ook zeker wenselijk.
Back to Top
Hans Worm View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Hans Worm Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Juni 2015 at 07:43
Mee eens in het Bouwbesluit worden de eisen opgenomen. Daarom is het ook veel beter om het bevoegd gezag de toetsende partij te laten zijn in het proces voor de aanleg en onderhoud van de brandmeld en ontruiminsgalarminstallatie. Ik vind dat het standaard PvE maar ook het RvOplevring en RvOnderhoud daarop aangepast moet worden (NEN2535 NEN 2575 NEN 2654 1 en 2)
Back to Top
Marco View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Marco Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Juni 2015 at 11:41
Mijns inziens zit het zo:
- het PVE in NEN 2535 is normatief. Het mag dus ook een ander uitgangspuntendocument zijn.
- het PVE of uitgangspuntendocument mag ook een onderdeel zijn van de aangevraagde omgevingsvergunning. Het PVE zelf behoeft dan niet ondertekend te worden (dit gebeurd door te besluiten op de aanvraag omgevingsvergunning)
- voor het verkrijgen van een certificaat is een PVE / uitgangspuntendoucment of omgevingsvergunning nodig waaruit voor de inspecterende instelling blijkt dat het bevoegd gezag instemt met de uitgangspunten
- is deze instemming er niet, dan voldoen je niet aan NEN 2535. Daarin staat heel vaak dat het bevoegd gezag moet instemmen met (bijv. de detectiezones, de risicoklasse, de bewakingsvorm in bepaalde gevallen, terugstelmogelijkheid brandweer enz. enz).
Kortom er moet mijns inziens altijd een instemming van het bevoegd gezag zijn. Deze instemming kan op meerdere manieren plaatsvinden. E.e.a. besproken met inspecterende instelling.

Overigens zou mijns inziens een instemming of het niet instemmen met een PVE bestuursrechtelijk een besluit moeten zijn. De klantheeft, met name bij niet instemmen of te laat instemmen, nu geen bestuursrechtelijke mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen of beroep (hoe dat ook heet).
Back to Top
Nicole Bruins View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nicole Bruins Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 September 2015 at 14:06
Bedankt voor alle reacties. Ik heb de vraag ook aan Kiwa gesteld. En het antwoord komt overeen met de andere reacties. Er is geen juridische verplichting meer voor goedkeuring van het PvE door het bevgoegd gezag. Als het PvE onderdeel is van een omgevingsvergunning wordt het mee genomen in de toetsing van de omgevingsvergunning.
Zowel uit de reactie van Kiwa als uit bovenstaande reacties haal ik dat het wenselijk is voor de kwaliteit van de brandmeldinstallaties deze te laten beoordelen door het bevoegd gezag.
Als iemand nog een andere mening of reactie wil geven dan hoor ik het graag.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.156 seconds.
OmgevingsWeb