OmgevingsWeb OmgevingsWeb Boek
  New Posts New Posts RSS Feed - Definitie her / verbouwen
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Definitie her / verbouwen

 Post Reply Post Reply
Author
Pierre View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pierre Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Definitie her / verbouwen
    Posted: 03 Janauri 2016 at 14:00
Wat wordt verstaan onder gedeeltelijk vernieuwen en veranderen ?

We willen voorkomen dat de schuur die we willen her\verbouwen aan de nieuwe afmetingen moet voldoen van de omgevingsvergunning. De schuur is in verleden ( voor de nieuwe omgevingsvergunning ) met vergunning gebouwd en is groter dan de huidige omgevingsvergunning toestaat en valt onder het overgangsrecht.

Moet je een deel  van het gebouw of fundering laten bestaan, zo ja wat en hoeveel ?
Het bouwbesluit geeft de indruk dat herbouwen onder verbouw valt.

Volgens het bouwbesluit valt naar m.i. alles onder de definitie verbouwen en is er geen sprake van nieuwbouw zolang de afmetingen en locatie van het gebouw maar niet worden gewijzigd.
Zie " http://ph-bouwadvies.nl/verbouwen-en-het-rechtens-verkregen-niveau/ - Wat is verbouwen"

Artikel 33.1 sub b van het bestemmingsplan geeft zelfs de indruk dat daarbij eenmalig vergroten van 10% is toestaan. 

Het bestemmingsplan geeft het volgende aan :

26.2 Bestaande maten
 • Voor een bouwwerk, dat bij of krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden en dat in het plan ingevolge de bestemming is toegelaten, maar waarvan de bestaande afstands-, hoogte-, inhouds- en oppervlaktematen afwijken van de bouwregels van de betreffende bestemming, geldt dat: 
  • bestaande maten, die meer bedragen dan in hoofdstuk 2 is voorgeschreven, mogen als ten hoogste toelaatbaar worden aangehouden;
  • bestaande maten, die minder bedragen dan in hoofdstuk 2 is voorgeschreven, mogen als ten minste toelaatbaar worden aangehouden.
 • Ingeval van herbouw is lid a onder 1 en 2 uitsluitend van toepassing, indien de herbouw op dezelfde plaats plaatsvindt. 
 • Op een bouwwerk als hiervoor bedoeld, is het Overgangsrecht bouwwerken als opgenomen in dit plan niet van toepassing.
33.1 Overgangsrecht bouwwerken
Voor bouwwerken luidt het overgangsrecht als volgt:
 • een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:
  • gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
  • na het tenietgaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan;
 • het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van dit lid onder a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in dit lid onder a met maximaal 10%;
 • dit lid onder a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.


 

Back to Top
Teunis View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Teunis Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Janauri 2016 at 08:29
Ik begrijp dat je schuur legaal is, er is in het verleden een vergunning verleend. Je haalt wel een paar dingen door elkaar. Bestemmingsplan staat zaken toe (toelatingskader) en je wilt blijkbaar iets bouwen waarbij je de rechten van je oude bouwvergunning (nu Omgevingsvergunning) wilt behouden. Gedeeltelijk vernieuwen/veranderen is per gemeente verschillend. Wij hanteren in onze gemeente al jaren dat het  moet gaan om 49% van de bestaande oppervlaktes van de verschillende bouwdelen. Maar is absoluut arbitrair. Ook geven we aan dat tijdens de bouw het niet per ongeluk omgeduwd moet worden of dat een windvlaag de rest omgooide. Dan vervalt het gehele recht om te bouwen. Overgangsrecht en de daarmee samenhangende begrippen hebben niet te maken met het Bouwbesluit, maar wordt geregeld in het bestemmingsplan. Je zou bij de begripsbepalingen kunnen kijken of daar iets omschreven staat. De meeste bestemmingsplannen hebben dat niet. Calamiteit is niet dat er geen onderhoud wordt gepleegd en het dan zo slecht is dat het in elkaar zakt bij de eerste de beste zucht wind. 10% vergroten is een bevoegdheid, geen verplichting (het woordje 'kan' bepaald dat in dit geval). Maar dan heb je gewoon over een uitbreiding die om redenen (motiveringsbeginsel) acceptabel zou kunnen zijn. Tja en of je een stuk van de fundering laat staan en de rest geheel vernieuwd is voor ons geen gedeeltelijke veranderingen/vernieuwing. Dat is gehele nieuwbouw. Maar of dat stand zal houden in een  juridische procedure? Ga gewoon in overleg met je gemeente hoe zij dit begrip uitleggen. Dat is het beste. Overleg levert meer op dan een stoplegging.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.047 seconds.

       

OmgevingsWeb OmgevingsWeb Boek