OmgevingsWeb
  New Posts New Posts RSS Feed - openbare afvalbak minimale afstand
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

openbare afvalbak minimale afstand

 Post Reply Post Reply
Author
Piet de Boer View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Februari 2016
Location: Amsterdam
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Piet de Boer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: openbare afvalbak minimale afstand
    Posted: 24 Februari 2016 at 13:26
Dag,
 
gemeente Adam verplaatst in nieuwe inrichting van een plein de openbare (bovengrondse) straatafvalbak direct naast ons entreeportaal. ' Ons' is een flat gebouw aan een plein
Volgens bestemmingsplan (lijkt dat ze) mogen ze vergunningsvrij straatmeubilair (waaronder afvalbak vermodelijk valt)  plaatsen.
 
Weet iemand of dit  desalniettemin wettelijk
1-minimaal X meter van de gevel  af moet staan en/of
2-minimaal X meter van de erfgrens  af moet staan en/of
3-minimaal X meter naar opzij van de entree deur af moet staan (ivm vuil dat er naast gaat bijvoorbeeld zodat we er niet over heen hoeven stappen ) ?
 
 
afvalbak komt dan tevens te staan onder een ~ 2meter uitstekende luifel /overkapping (massief, geen stof). Direct hierboven beginnen de woningen.
 
4-Weet iemand of dit wettelijk mag ivm brandgevaar?
(er gaan regelmatig sigaretten in door het naastgelegen winkelemnd supermakt publiek en smeult wel vaker.)
 
5-Weet iemand ook waar deze vereisten terug te lezen zijn?
 
bvd!
Piet de Boer
 
ps Mocht dit verkeerd gekozen forum zijn, verneem ik graag onder welk subforum deze vraag thuis hoort
 
Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
Otto Mensies View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Otto Mensies Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Februari 2016 at 09:20
Info kun je o.a. vinden in  Bor Bijlage 2, artikel 2 onder 18 onder E.
Dat de afvalbak onder de luifel staat lijkt mij inderdaad niet wenselijk met betrekking tot brandveiligheid, regelgeving daaromtrent heb ik zo even niet paraat.
 
Back to Top
Clausule View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 11 Februari 2016
Location: Linne
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Clausule Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Februari 2016 at 14:39
Het door Otto genoemde art. 2, lid 18, onder e Bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht (Bor) (http://wetten.overheid.nl/BWBR0027464/2016-01-01#BijlageII) verwijst naar "een container voor het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen" hetgeen hier niet van toepassing is, lijkt mij.
Het straatmeubilair staat genoemd in art. 2, lid 18, onder g Bijlage II bij het Bor. Dit mag vergunningvrij geplaatst worden. Echter, 'vergunningvrij' betekent niet 'regelvrij'. De betreffende afvalbak mag natuurlijk geen overlast of hinder veroorzaken.
 
In de vraag werd al verwezen naar mogelijk brandgevaar vanwege smeulende peuken die in die afvalbak gegooid wullen worden, maar waarschijnlijker is dat vooral in de zomer hinder kan ontstaan wegens de aantrekking van insecten en ongedierte.
 
Nu is de grond waarop die afvalbak komt te staan van de gemeente, dat neem ik althans voetstoots aan. Dit betekent dat de gemeente de nabuur is van de bewoners van de flat. In art. 5:37 Burgerlijk Wetboek (in titel 4 Bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven) is bepaald dat "De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun." Het zeer nabij de ingang van het flatgebouw plaatsen van een afvalbak kan er gemakkelijk toe leiden dat de stank (van het afval) of de rook (van de smeulende peuken) telkens als de buitendeur wordt geopend de gemeenschappelijke ruimte in wordt gezogen door de luchtverplaatsing. Dit zal vooral zo zijn als die buitendeur naar binnen toe opendraait. Het niet in acht nemen van een voldoende afstand, kan er dus toe leiden dat er sprake is van een schending van art. 5:37 BW en daarmee een onrechtmatige daad opleveren als bedoeld in art. 6:162 BW.
De gemeente is mijns inziens gehouden tot het in acht nemen van een gepaste afstand tot het entreeportaal.
mr F.J.L.M. Claus
Clausule. Juridisch adviesbureau
www.clausule.info
Back to Top
Piet de Boer View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Februari 2016
Location: Amsterdam
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Piet de Boer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Februari 2016 at 18:02
Top, beiden bedankt

Mvg
Piet de boer
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.
OmgevingsWeb