OmgevingsWeb
  New Posts New Posts RSS Feed - Rookgasafvoer verplaatsen
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Rookgasafvoer verplaatsen

 Post Reply Post Reply
Author
Tom View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Tom Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Rookgasafvoer verplaatsen
    Posted: 16 September 2016 at 20:55
Vanuit het huis van mijn buren wordt al jarenlang CV-gas afgevoerd op 10 cm van de arfgrens. Omdat dit enorme overlast geeft hebben wij er een afdak voor geplaatst. Hierop heeft de buurman in 2013 de rookgasafvoer laten verplaatsen, 2 meter naar boven. Nu blaast het boven ons afdak, met weer overlast tot gevolg. Het zit nog steeds op 10 cm van de erfgrens. De gemeente vindt niet dat hij, volgens bouwbesluit, op 2 meter van de erfgrens moet blazen, of een pijp omhoog moet maken. De gemeente vindt dat 10 cm van de erfgrens gewoon kan. En dat het bouwbesluit 2012 niet van toepassing is op de verplaatsing omdat het in een bestaand gebouw is gedaan. Klopt dit??

Weet iemand een bouwbesluitdeskundige die wij hierover kunnen raadplegen?

Alvast bedankt.
Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
Willem View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Willem Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 September 2016 at 11:49
Bij het plaatsen van een rookgasafvoer dient men zich te houden aan de voorschriften uit het Bouwbesluit 2012, afdeling 3.8. Hierin worden eisen gesteld aan de plaatsing van de afvoer die betrekking hebben op uw eigen perceel en dat van de buren. 

De eisen ten aanzien van het buurperceel zijn ook weergegeven in de NEN 8757. (via Bouwbesluit van toepassing) Deze voorschriften zijn gericht op een rookafvoer in de gevel. Indien de rookgasafvoer in een plat dak is geplaatst, gelden er geen voorschriften voor de afstand tot de perceelgrens van de rookgasafvoer.

Verder dien je rekening te houden met het 'burenrecht' zoals vastgelegd in het Burgerlijk wetboek. Hierin is vastgelegd dat het veroorzaken van overlast niet is toegestaan. 
Een aantal relevante artikelen uit het Burenrecht kunt u vinden in het Burgerlijk wetboek - Boek 5.
Back to Top
M. Vogelezang View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote M. Vogelezang Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 September 2016 at 12:30
De gemeente heeft hierin niet gelijk, Bouwbesluit 2012, art 3.51 Plaats van de opening, geeft aan dat : 'Een uitmonding van een afvoervoorziening voor rookgas, gemeten langszij aan een uitwendige scheidingsconstructie van een gebruiksfunctie, niet zijnde een dak, op een afstand van ten minste 1 m. van de perceelsgrens' is toegestaan.
Dit is ook van toepassing op Verbouw [ het gedeeltelijk vernieuwen,veranderen, vergroten van].

In mijn praktijk ben ik de beschreven situatie al eerder [10 jaar terug] tegengekomen, echter de eigenaar wilde toen geen ruzie met de buurman en heeft het gelaten. 
Enig tegenbetoog kan zijn: dat, op het moment dat u het huis kocht of jarenlang zo heeft gelaten, u deze situatie aanvaard heeft.
Of dit stand houd zal de rechter uit moeten maken. 
Het gegeven dat er kortgeleden iets veranderd [verbouwd] is, biedt u gelegenheid om de juistheid hiervan in een rechtzaak te laten toetsen.
Back to Top
Annemieke View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Annemieke Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 September 2016 at 09:33
Volgens mij heeft Willem gelijk, en is alleen het Burgerlijk Wetboek van toepassing. En dat regelt het recht van buren onderling, daar is de gemeente geen partij in. Je kunt je dan beter tot een wetswinkel of rechtsbijstand wenden, die je zouden moeten kunnen adviseren.
 
Ik lees het waarschijnlijk helemaal verkeerd, maar het commentaar van M. Vogelezang gaat toch ook over een rookgasafvoer in een gevel, en niet in een dak? De conclusie dat de gemeente geen gelijk heeft kan ik daar niet in plaatsen. Het Bouwbesluit zegt namelijk niets over uitstroomopeningen in een dak. Ziehier het complete artikel:.
1.
Bij toevoer van verbrandingslucht via een verblijfsgebied, heeft de volgens NEN 1087 bepaalde verdunningsfactor van de uitstoot van een afvoervoorziening voor luchtverversing en van een afvoervoorziening voor rookgas, ter plaatse van een in de uitwendige scheidingsconstructie gelegen instroomopening voor verbrandingslucht, ten hoogste de in http://maxius.nl/bouwbesluit-2012/artikel3.33/ - tabel 3.33 aangegeven waarde. Bij de bepaling van de verdunningsfactor blijven afvoervoorzieningen en belemmeringen die op een ander perceel liggen, buiten beschouwing.
http://maxius.nl/bouwbesluit-2012/artikel3.51/lid2 -
2.
Een instroomopening van een toevoervoorziening voor verbrandingslucht en een uitmonding van een afvoervoorziening voor rookgas, liggen op een afstand van ten minste 2 m van de perceelsgrens, gemeten loodrecht op de uitwendige scheidingsconstructie van de gebruiksfunctie. Dit geldt niet voor een in een dak gelegen instroomopening of uitmonding. Indien het perceel waarop de gebruiksfunctie ligt, grenst aan een openbare weg, openbaar water of openbaar groen, wordt die afstand aangehouden tot het hart van de weg, dat water of dat groen.
http://maxius.nl/bouwbesluit-2012/artikel3.51/lid3 -
3.
Een uitmonding van een afvoervoorziening voor rookgas ligt, gemeten langszij aan een uitwendige scheidingsconstructie van een gebruiksfunctie, niet zijnde het dak, op een afstand van ten minste 1 m van de perceelsgrens.
http://maxius.nl/bouwbesluit-2012/artikel3.51/lid4 -
4.
Een instroomopening van een toevoervoorziening voor verbrandingslucht en een uitmonding van een afvoervoerziening voor rookgas, gelegen boven een constructieonderdeel of het aansluitende terrein, liggen, ter voorkoming van gehele of gedeeltelijke afsluiting van de opening door ophoping van vuil of sneeuw, ten minste 0,3 m boven de bovenzijde van dat constructieonderdeel of dat terrein.
 
En dan nog gaan de regels over het eigen perceel, en niet de belending.
 
Interessant is nog het artikel uit het Bouwbesluit over de instroomopening van een ventilatievoorziening:
De volgens NEN 2757 bepaalde verdunningsfactor van de uitstoot van een afvoervoorziening voor rookgas heeft ter plaatse van een instroomopening voor de toevoer van verse lucht voor een voorziening voor luchtverversing als bedoeld in artikel 3.29 ten hoogste de in tabel 3.33 aangegeven waarde. Bij de bepaling van de verdunningsfactor blijven afvoervoorzieningen en belemmeringen die op een ander perceel liggen buiten beschouwing.
 
Een rookgasafvoer mag op het eigen perceel geen gevaar voor de gezondheid leveren, doordat rook te makkelijk terug kan komen in de woning door de ventilatietoevoer. Daarvoor moet voldoende verdunning optreden. Maar ook hier moet de voorziening op een belenden perceel buiten beschouwing worden gelaten.
 
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.077 seconds.
OmgevingsWeb