OmgevingsWeb OmgevingsWeb Boek
  New Posts New Posts RSS Feed - Speeltoestellen vergunningvrij?
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Speeltoestellen vergunningvrij?

 Post Reply Post Reply
Author
Peter Usti View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Peter Usti Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Speeltoestellen vergunningvrij?
    Posted: 07 Oktober 2016 at 12:33
Ls.
 
Mogen speeltoestellen hoger dan 1.50 meter geplaatst worden in een gebied dat volgens het bestemmingsplan als groenvoorziening wordt aangemerkt waar géén niet gebouwelijke constructies hoger dan 1.50 mogen worden geplaatst. Op basis van het besluit omgevingsrecht hoofdstuk III art 3. punt 4 is hiervoor geen bouwvergunning nodig.
 
Is dit niet strijdig met elkaar. En zo ja wat is dan geldend? Dient het bestemminsplan aangepast te worden of kan er zonder meer een speeltoestel boven de norm van het bestemminspan worden geplaatst?
Back to Top
j. alberts View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote j. alberts Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Oktober 2016 at 10:44
hallo,
Er is geen omgevingsvergunning nodig voor het bouwen van het speeltoestel, maar er moet wel getoetst worden aan het bestemmingsplan. als het bestemmingsplan het speeltoetstel in de Groenvoorziening zou hebben toegestaan, dan zou het object geheel vergunningsvrij kunnen worden geplaatst.
Nu het bestemmingsplan dit niet toestaat is er een omgevingsvergunning nodig voor de activiteit 'handelen in strijd met een bestemmingsplan'. Zo'n omgevingsvergunning kan in beginsel worden veleend op grond van artikel 4, onderdeel 3 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht, mits het niet hoger is dan 10 meter en niet groter is dan 50 m2. Er dient aan zo'n besluit wel een belangenafweging ten grondslag liggen. Belangen van omwonenden moeten worden meegewogen.
Back to Top
PM View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PM Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Oktober 2016 at 13:08
Bovenstaande reactie is niet correct.
 
O.g.v. art. 2 onderdeel 11 is een speeltoestel  altijd vergunningvrij als het lager is dan 2,5 meter en als het wordt voortbewogen door menskracht of zwaartekracht.
Tot een maximale hoogte van 4 meter is het vergunningvrij als het bestemmingsplan de plaatsing toestaat en als het wordt voortbewogen door menskracht of zwaartekracht.
Back to Top
Juliëtte Zwinkels View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Juliëtte Zwinkels Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Oktober 2016 at 14:34
De reactie van PM is correct. Vergunningvrij bouwen is opgenomen in bijlage II bij het Bor, in artikel 2 onderdeel 11. Een toets aan het bestemmingsplan kan er niet toe leiden dat het alsnog niet is toegestaan. Enige toevoeging is nog dat onderdeel 11 vereist dat het moet gaan om een sport- of speeltoestel uitsluitend voor particulier gebruik.

Hieruit volgt dat wijziging van het bestemmingsplan daarop geen invloed heeft. 

Dit is anders bij een vergunningvrij bijbehorend bouwwerk dat bij een hoofdgebouw wordt gebouwd. Hier geldt het vereiste dat alleen vergunningvrij gebouwd mag worden in achtererfgebied. Die eis brengt met zich mee dat op grond met de bestemming groenvoorziening niet mag worden gebouwd. Dit geldt voor de bredere categorie bijbehorende bouwwerken, die veel groter kunnen zijn, daardoor meer impact hebben en aan meer beperkingen onderhevig zijn. Voor speeltoestellen is deze beperking niet aangebracht. Deze mogen dus overal worden gebouwd.
Back to Top
WIlly V View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote WIlly V Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Oktober 2016 at 20:14
Peter, is de locatie, met de bestemming Groenvoorziening, een openbaar of particulier (niet bedrijfsmatig) terrein? Bij een particulier gebruik kun je het toestel toetsen aan art. 2, elfde lid van het besluit.
PM, je redenatie altijd vergunningsvrij gaat niet op.
Back to Top
Arie Benschop View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Arie Benschop Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Oktober 2016 at 07:25
Willy, de eigendomsvraag is hier niet aan de orde, alleen of het geplaatst mag worden en of het gebruik particulier dan wel openbaar is.
Back to Top
J. Alberts View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote J. Alberts Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Oktober 2016 at 13:55
In het Bor wordt onderscheid gemaakt tussen sport- en speeltoestellen. Als zo'n toestel uitsluitend voor particulier gebruik is, niet hoger is dan 2,5 m  en aan de andere criteria van artikel 2, onderdeel 11 Bijlage II Bor voldoet is plaatsing (geheel) vergunningsvrij d.w.z. voor het bouwen is geen vergunning nodig en het bestemmingsplan kan plaatsing ook niet tegenhouden.
Als het sport- en speeltoestel anders dan voor uitsluitend particulier gebruik dient, is en blijft het zo dat voor het bouwen daarvan geen omgevingsvergunning is vereist. Wel moet zo'n toestel worden getoetst aan het bestemmingsplan. Als het bestemmingsplan plaatsing van zo'n toestel in de Groenbestemming niet toestaat, is er wel een omgevingsvergunning nodig voor het afwijken van het bestemmingsplan. Vergunningverlening is eventueel mogelijk met toepassing van artikel 4, onderdeel 3 Bijlage II Bor.
In deze casus ging ik er van uit dat er sprake is van een stuk grond dat niet in particulier eigendom is en dat plaatsing van een toestel op dat stuk grond op openbare gemeentegrond plaatsvindt.
Back to Top
B. de Graaf View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote B. de Graaf Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 November 2016 at 12:34
Hoe zit het dan met speeltoestellen die 3 meter hoog zijn (2 torens met vedieping en loopbrug er tussen)?
Volgens de gemeente zijn het geen speeltoestellen maar een bouwwerk omdat op de torens een dakje zit.
De speeltoestellen staan in een tuin op meer dan 4 meter van het pand.
Het is foei lelijk om er als achterburen er tegenaan te kijken.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.078 seconds.

       

OmgevingsWeb OmgevingsWeb Boek