OmgevingsWeb OmgevingsWeb Boek
  New Posts New Posts RSS Feed - Zonnepanelen in Weide
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Zonnepanelen in Weide

 Post Reply Post Reply
Author
Gheuff View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 Mei 2017
Location: Gendringen
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gheuff Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Zonnepanelen in Weide
    Posted: 30 Mei 2017 at 10:23
Beste lezers,

Wij wonen in het buitengebied en willen zonnepanelen gaan plaatsen in onze weide met agrarische bestemming. Reden hiervoor dat in het bouwvlak bij of rondom onze woning geen mogelijkheid bestaat om panelen te plaatsen.

In onze weide met agrarische bestemming (aangesloten aan ons woonperceel) staat een schuur (16 x 7 mtr.) en is er sprake van bebouwing in de weide. Een deel van dit dak is reeds voorzien van zonnepanelen maar er zijn er meer nodig om geheel energie-neutraal te kunnen zijn.

We hebben dit voorgelegd aan onze gemeente welke op dat moment bezig waren met een herziening van het bestemmingsplan in de buitengebieden in onze omgeving.

Bij onze aanvraag voor het plaatsen hebben we de gemeente gevraagd of er een uitwisseling van het bestemmingsplan (ruilen stukje tuin voor weide en visaversa) kon plaats vinden.Daarbij hebben we ook voorgelegd of er een mogelijkheid kon worden gevonden omdat er een schuur in de weide staat en dat dit op zich een unieke situatie betrof.

De gemeente heeft als onderstaand gereageerd:

U heeft per mail van 13 oktober 2016 gereageerd op het voorontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Oude IJsselstreek 2017 en andermaal aandacht gevraagd voor uw wens tot plaatsing van zonnepanelen in veldopstelling op uw perceel met agrarische bestemming in aanvulling op de zonnepanelen die zijn toegestaan op uw stallingsruimte op bedoeld perceel.

In de vastgestelde uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan is opgenomen dat plaatsing van zonnepanelen in grondopstelling wordt toegestaan binnen de bestemming Wonen en binnen agrarische bouwpercelen. Plaatsing van zonnepanelen op buiten agrarische bouwpercelen gelegen gronden met agrarische bestemming is daarmee uitgesloten. Dat uitgangspunt geldt overigens ook voor het provinciaal Pilot project Zon op het erf, dat plaatsing van zonnepanelen binnen agrarische bouwpercelen mogelijk maakt anders dan voor persoonlijk gebruik, als alternatief verdienmodel voor agrarische bedrijfsvoering. Ook in dat kader geldt dat geen plaatsing wordt toegestaan op aangrenzende agrarische gronden buiten het agrarisch bouwperceel.

Het gegeven dat er op uw perceel met agrarische bestemming bebouwing is gerealiseerd maakt het overigens voor alle duidelijkheid niet tot een agrarisch bouwperceel. Daarvan is dus ook geen sprake.

Wij zien in de door u geschetste situatie dan ook geen aanleiding of rechtvaardiging om de in deze vastgestelde uitgangspunten los te laten en op uw perceel met agrarische bestemming wel grondopstelling mogelijk te maken.

U kunt het ontwerpbestemmingsplan raadplegenwww.ruimtelijkeplannen.nl. Het bestemmingsplan ligt van 23 februari tot en met 5 april ter inzage. Meer informatie vindt u op de projectwebsite www.............

Kortom zou er toch een mogelijkheid zijn om met een andere visie onze Groene plannen realiseerbaar te maken????

Alvast bedankt voor uw reactie(s)


Back to Top
Linda Brouwer View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Linda Brouwer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Juni 2017 at 11:25
Dit verhaal roept bij mij enkele vragen op. Is de schuur in het nu nog geldende bestemmingsplan ook al niet bestemd, dus niet gelegen binnen de woonbestemming of een agrarisch bouwperceel? Als dat zo is en de schuur is in het verleden wel legaal met vergunning gebouwd, dan mag de gemeente de schuur niet wederom onder het zogenaamde overgangsrecht laten vallen en zou zij deze schuur nu wel binnen de bestemming 'Wonen' behoren te betrekken.
Daarnaast wordt vermeld dat een deel van het dak van de schuur reeds voorzien is van zonnepanelen. Is dit deel wellicht met extra ankers/beugels nog verder uit te breiden?
De wens om geheel energie-neutraal te zijn, kan wellicht ook gerealiseerd worden door naast de zonnepanelen op de schuur een kleine windturbine tot 15 m hoogte te plaatsen. In het nieuwe bestemmingsplan wordt hiervoor binnen het bestemmingsvlak 'Wonen' ruimte geboden. Dan is het wel zaak om slagschaduw en slaggeluid te vermijden door een verticale as (ook in omhulsel mogelijk) te gebruiken.
Tot slot reageert de gemeente op jullie inspraakreactie n.a.v. het voorontwerp in algemene zin dat het beleidsuitgangspunt niet wordt aangepast. Op de vraag voor verschuiving van het bestemmingsvlak 'Wonen' is geen antwoord gegeven. Heeft u in de periode tussen 23 februari en 5 april 2017 nog een zienswijze aan de gemeente gestuurd met het verzoek om het bestemmingsvlak te verschuiven? Voor dit verschuiven hoeft de gemeente haar beleidsuitgangspunten immers niet aan te passen, maar is het slechts wenselijk dat zij faciliterend meedenkt met haar burgers.

Met vriendelijke groet,

ROlin Advies Achterhoek
Linda Brouwer
Mobiel nummer 06-51 15 73 74
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.062 seconds.

       

OmgevingsWeb OmgevingsWeb Boek