OmgevingsWeb
  New Posts New Posts RSS Feed - Breedte erker afgekeurd, wat is de oplossing
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Breedte erker afgekeurd, wat is de oplossing

 Post Reply Post Reply
Author
Abraxas View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 31 Juli 2017
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Abraxas Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Breedte erker afgekeurd, wat is de oplossing
    Posted: 31 Juli 2017 at 10:08
Dag allemaal,

Mijn vriendin en ik zijn bezig met het laten bouwen van een 2kapper in Veenendaal. We zijn al in een verder gevorderd stadium met onze Medebouwers. Vorige week hebben we de eerste ontwerp ingeleverd bij de gemeente. Grotendeels goedgekeurd MAAR:

De erker is volgens de welstand te breed en niet in verhouding. Ze wil de erker max 50% van de gevel breedte. Het bestemmingsplan begeeft aan max 60%

Wij bouwen een zadeldak 2kapper waarvan elk huis 6,5 meter voorgevel heeft. Onze erker is buitenmaat 5m. De buren willen geen erker. De erker zal dan tussen de 3,25 en 3,5 m buitenmaat worden.

Het nadeel is dat we met 5m erker mooi uitzicht voor op een waterpartij hadden. Met een smallere erker valt er minder licht naar binnen. Een erker met apart raam voor zal het ontwerp uit verband trekken!

Wie o wie heeft er een bruikbare tip voor ons. We balen hier enorm van.

Groet Abraxas
Back to Top
Sponsored Links


Back to Top
Dirk View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Dirk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Augustus 2017 at 10:04
Wat zegt de welstandsnota? Of is er een beeldkwaliteitsplan?
Back to Top
Edwin View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Edwin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Augustus 2017 at 10:21
Als het bestemmingsplan erkers van 60% gevelbreedte toestaat, mag welstand dat niet zomaar beperken tot 50%. Welstand mag namelijk niet onmogelijk maken wat het bestemmingsplan expliciet toestaat.

De gemeente mag van het welstandsadvies op dit punt, gemotiveerd, afwijken. Of het plan moet opnieuw aan Welstand worden voorgelegd met de opmerking dat 60% gevelbreedte is toegestaan en dat ze alleen nog over de detaillering mogen adviseren. U zult in overleg moeten gaan met de gemeente.
Back to Top
Christel View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Christel Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Augustus 2017 at 10:51
Als het bestemmingsplan bij recht een erker van 60% van de breedte van de voorgevel toestaat, dan mag welstand dat inderdaad niet zelfstandig beperken.

Wellicht is er binnenplans of buitenplans nog een mogelijkheid om af te wijken van die 60% waardoor een bredere erker mogelijk wordt gemaakt? Moet de gemeente natuurlijk we willen, maar het staat u vrij om dit (indien die mogelijkheid er is) te vragen.

Indien de 60% echt het maximaal haalbare is, dan zit er maar 1 ding op: accepteren dat de erker niet groter mag worden gebouwd. U zult dan moeten zoeken naar andere mogelijkheden om het lichtinval in de woning te vergroten.
Back to Top
Teunis View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Teunis Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Augustus 2017 at 13:28
Kleine nuance wellicht, de welstand mag een erker niet onmogelijk maken. Of het een passend ontwerp is kan met meerder factoren te maken hebben. De breedte is vaak wel een struikelblok, ze zullen goed moeten motiveren waarom 50% het maximaal haalbare is. (PS het is een advies, misschien wil het college wel van het advies afwijken. Dit eens met de medewerker bespreken en een principebesluit vragen is een optie.) Bij een symmetrische 2^1 kap is aan 1 kant een erker altijd wat lastig. Net zo goed als het bestemmingsplan een toetsingskader is, is welstand dat ook. Het bouwwerk op zich zelf en ten opzichte van zijn omgeving? Wat zegt de welstandsnota hierover?
Back to Top
Abraxas View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 31 Juli 2017
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Abraxas Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Augustus 2017 at 09:35
Dank jullie voor de reacties. Het beeldkwaliteitsplan zegt niets over erkers. In het bestemmingsplan staat dat de erker max 60% van de voorgevel mag zijn.

De ambtenaar die de maten controleert van afdeling ruimtelijke ontwikkeling heeft goedkeuring gegeven voor de maten, zij controleert ahv bestemmingsplan.

De ambtenaar extern ingehuurd voor de welstand adviseerde om de erker smaller te maken. Behoort zij zich enkel te beroepen op het beeldkwaliteitsplan?

Ik zat nu te wachten op schriftelijke goedkeuring van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling. Daarna een gesprek met de welstand en aangeven dat het versmallen van de erker zorgt dat onze zithoek niet past, met Kleine gevolgen van dien (achter uitbouwen en hele indeling op zijn kop).

Als backup ga ik foto's maken van 2kappers in de zelfde wijk alleen een fase eerder die wel enorm brede erkers hebben . Op hoop van zegen.Is dit slim?

Groet Patrick
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.031 seconds.
OmgevingsWeb